Project RESCU

Project RESCU

RESCU heeft als doelstelling om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een lichamelijke beperking. De organisatie beschikt over tamelijk goed geschoolde technische krachten, die te weinig te doen hebben, en een ongebruikte infrastructuur dat veel potentieel heeft. Echter, RESCU is financieel afhankelijk van individuele giften, allocaties van het Zimbabwaanse ministerie van sociale zaken (‘Social Welfare’) en de verkoop en reparatie van kunstbenen en rolstoelen. De som van deze inkomsten voorziet niet in het onderhoud en lopende kosten van RESCU als bedrijf met 14 ‘werknemers’, hoofdzakelijk mensen met een beperking. De mensen die nog dagelijks naar de werkplaats komen worden vooral door familie en bekenden privé onderhouden.

. Het project bestaat er in om een volwaardige fietsenmakers opleiding te realiseren

Dit project heeft als primaire doelstelling om samen met RESCU een volwaardige fietsenmakersopleiding op te zetten voor mensen met een beperking, die zodoende een duurzame kans krijgen voor zichzelf te zorgen.

De secundaire – maar niet minder belangrijke - doelstelling van dit project is om honderden fietsen ter beschikking te stellen aan doelgroepen die een fiets erg hard nodig hebben, maar deze niet kunnen betalen, zoals schoolkinderen, kleine ondernemers en arbeiders.

Concreet zijn de doelstellingen:

  • Het inrichten van een trainingsfaciliteit in de RESCU werkplaats en het opleiden van 30 fietsenmakers / ondernemers per jaar.

  • Het verwerken van >350 fietsen en die klaarmaken voor distributie naar scholieren, arbeiders en kleine ondernemers.

Er zijn drie onderscheiden groepen:

(1) de leden van de RESCU werkgemeenschap, hoofdzakelijk mensen met een lichamelijke beperking: het voorzien van een nuttige activiteit, het beheren en opknappen van gedoneerde fietsen, het lesgeven aan kandidaat fietsenmakers;

(2) de ‘leerjongens en meisjes’: er zal een selectie gemaakt worden uit (a) kandidaten voorgedragen door de Child Welfare Protection Services (CWPS) en (b) kandidaten voorgedragen door Bikes for Zim en geselecteerd op basis van een aankondiging in het sociale medium Kubatana.

(3) de indirecte doelgroep, de fiets afnemers en gebruikers (schoolkinderen, arbeiders, kleine ondernemers en handelaars.

Voor een volledige beschrijving van het ERSCU project, klik hier.

Project RESCU Building in Harare Street
Project RESCU Fietsdepot
Project RESCU Fietsen laden
Project RESCU -Staff
nl_NLDutch
en_ZAEnglish nl_NLDutch